Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

livsmedelstillsats

livsmedelstillsats, ämne som tillförs livsmedel i syfte att påverka färgen (färgämnen), smaken (aromämnen, smakämnen och smakförstärkare), hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel) eller konsistensen.

De tillsatser som påverkar konsistensen utgör en heterogen grupp som kan indelas i bakpulver, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, geleringsmedel, klumpförebyggande medel, berikningsmedel, ytbehandlingsmedel och skumdämpningsmedel. För att justera ett livsmedels pH används även syror och baser.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.