potatis
potaʹtis (engelska potato, av spanska patata, batata ’potatis’, ’batat’, ett ord av haitiskt ursprung), Solaʹnum tuberoʹsum, art i familjen potatisväxter. I dess hemtrakter i Sydamerika är det en flerårig, 60–80 cm hög ört, som i änden av tunna, reviga jordstammar bildar stamknölar, potatisar. Bladen är stora och
(47 av 325 ord)Odling
Odling av potatis är främst förlagd till lätta, ofta sandiga jordar, vilket underlättar upptagningen. Stenbemängd jord är ett hinder för mekaniserad upptagning. Bevattning behövs ofta.
Ensidig potatisodling medför betydande risker för skadedjur som nematoden potatisål samt sjukdomar
(37 av 258 ord)Produktion och handel
Efter att ha legat ganska stilla under slutet av 1900-talet ökade potatisproduktionen i världen under inledningen av 2000-talet; 2013 producerades cirka 368 miljoner ton. Främst var det
(27 av 186 ord)Potatis som livsmedel
Potatis är ett viktigt baslivsmedel med mycket allsidigt näringsinnehåll, frånsett den låga fetthalten. Energiinnehållet per viktenhet är mycket lågt och uppgår till cirka 85 kcal eller 350 kJ per 100 g. Näringstätheten är därför hög. Det gör det möjligt att kombinera ett
(42 av 287 ord)Potatis som foder
Potatis användes särskilt förr till svin. Som svinfoder bör potatisen tvättas
(11 av 42 ord)Historik
I det stora utbyte som 1500-talets kulturmöte innebar, var potatisen en av Nya världens främsta gåvor till resten av världen. Domesticering av potatis skedde på de höglänta områdena kring Titicacasjön i Sydamerika för över 10 000 år sedan. Omkring 1570 fördes potatisen från Amerika till Europa.
Det dröjde dock länge innan potatisen fick den betydelse den har i dag i vår världsdel.
(68 av 479 ord)