socker (medeltidslatin suʹccarum, av likabetydande italienska zucchero, ytterst av arabiska sukkar

(11 av 37 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Framställning

Socker framställs i Sverige ur sockerbetor. Medföljande sten och blast tas bort, varefter betorna tvättas i en bettvätt innan de skärs till betsnitsel. I en extraktionsanläggning lakas sockret i snitseln ut med varmt vatten. Urlakad snitsel (betmassa) är en värdefull biprodukt.

Den erhållna saften (råsaft) går till saftreningen, där den behandlas

(51 av 360 ord)

Sockerprodukter

Bitsocker tillverkas enligt vibrometoden: uppfuktat socker placeras i formar som sedan

(11 av 75 ord)

Produktion och handel

Sedan 1945 har produktionen av råsocker i världen mer än sexfaldigats. Större delen (55–75 %) har baserats på sockerrör, medan sockerbetor svarat för resterande del

(25 av 168 ord)

Historik

Redan på 500-talet f.Kr. framställdes socker av sockerrör i norra Indien. Till medelhavsområdet kom socker med islams utbredning från 600-talet. Socker fick dock kommersiell betydelse först på 1100-talet. Genom korstågen spreds bruket av socker till stora delar

(37 av 261 ord)

Medverkande

  • György Nováky
  • Harry Larsson
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Ulf Erlandsson

Litteraturanvisning

J.H. Galloway, The Sugar Cane Industry: An Historical Geography from its origins to 1914 (1989). Harry Larsson, Svenskt socker (1989).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, socker. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/socker