socker
socker (medeltidslatin suʹccarum, av likabetydande italienska zucchero, ytterst av arabiska sukkar
(11 av 37 ord)Framställning
Socker framställs i Sverige ur sockerbetor. Medföljande sten och blast tas bort, varefter betorna tvättas i en bettvätt innan de skärs till betsnitsel. I en extraktionsanläggning lakas sockret i snitseln ut med varmt vatten. Urlakad snitsel (betmassa) är en värdefull biprodukt.
Den erhållna saften (råsaft) går till saftreningen, där den behandlas
(51 av 360 ord)Sockerprodukter
Bitsocker tillverkas enligt vibrometoden: uppfuktat socker placeras i formar som sedan
(11 av 75 ord)Produktion och handel
Sedan 1945 har produktionen av råsocker i världen mer än sexfaldigats. Större delen (55–75 %) har baserats på sockerrör, medan sockerbetor svarat för resterande del
(25 av 168 ord)Historik
Redan på 500-talet f.Kr. framställdes socker av sockerrör i norra Indien. Till medelhavsområdet kom socker med islams utbredning från 600-talet. Socker fick dock kommersiell betydelse först på 1100-talet. Genom korstågen spreds bruket av socker till stora delar
(37 av 261 ord)