choklad- och konfektyrindustri
choklad- och konfektyrindustri, industrigren inom livsmedelsindustrin med tillverkning av choklad, karameller
(11 av 22 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Teknologi och sortiment
År 1828 lyckades nederländaren C.J. van Houten (1801–1887) pressa fettet ur kakaobönor och fick därmed kakaopulver och
(17 av 121 ord)Sysselsättning
År 1920 närmade sig antalet anställda inom svensk choklad- och konfektyrindustri
(11 av 77 ord)Produktion och marknader
Med oförändrad arbetsstyrka fördubblade den svenska choklad- och konfektyrindustrin sin produktion från 54 700 ton 1960 till 107 900 ton 1987. 2013 var produktionen 145 269 ton och omsättningen
(29 av 181 ord)Medverkande
Litteraturanvisning
Statens industriverk, Choklad- och konfektyrindustri 1977:4 (1977);
B. Conradson, Om kulturhistorisk godis från skådebröd till sega råttor (1975);
P. Fuchs, Fakta om konfektyrindustrin (1989).
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
choklad- och konfektyrindustri.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/choklad-och-konfektyrindustri