mejeriindustri, industrigren inom livsmedelsindustrin, etablerad för att saluföra och förädla mjölk

(11 av 48 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historik

Av avgörande betydelse för mejerihanteringens industrialisering var separatorn, som liksom pastöriseringsapparaten introducerades på 1880-talet. Separatorn skiljer på mekanisk väg grädde från mjölk och gjorde smörtillverkningen både lättare och snabbare. Förutom stora kraftdrivna separatorer, som togs i industrins tjänst, tillverkades handdrivna modeller lämpade för hemmabruk. Pastöriseringen tog död på tuberkulosbakterierna, och mjölken blev mer hållbar. Se även mejeri (Historik).

Större gårdar drev länge egna mejerier. Förutom gårdsmejerier etablerades dock under 1800-talets senare hälft såväl uppköpsmejerier, som arbetade med inköpt mjölk, som

(80 av 686 ord)

Litteraturanvisning

Litt.
J.-E. Pettersson, ”Då böndernas mejerier lades ned: Långsiktig och situationsbetonad strukturomvandling i Uppsala län åren kring andra världskriget”, Historisk tidskrift 1983;
L. Sommestad, Från mejerska till mejerist (1992).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, mejeriindustri. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/mejeriindustri