dryckesseder
dryckesseder, ceremonier och regler förknippade med förtärandet av – främst – alkoholhaltiga drycker. Dit kan räknas användandet av speciella dryckeskärl, liksom sjungandet av dryckesvisor och utbringandet av skålar (jämför skålseder). För hithörande religiösa bruk, se dryckesoffer; alla drycker har dessutom i skilda sammanhang och på olika grunder tillskrivits magiskt verksamma egenskaper, t.ex. som medicin. Till dryckessederna
(56 av 398 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Medverkande
Litteraturanvisning
S. Helling,
Från mjöd till Martini: Alkoholens historia i Sverige (
1987);
D.H. Ingvar (utgivare),
Att dricka (
1977);
G.V. Jacobowsky, ”Uddevallare”,
Gastronomisk kalender 1968;
G. Näsström, ”Svensk skål”,
Gastronomisk kalender 1961;
J. Pontén,
Historia kring alkoholen (
1967);
H. Thunæus,
Ölets historia i Sverige 1–2 (
1968–70);
C.-H. Tillhagen, ”Magisk dryck”,
Gastronomisk kalender 1963.
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
dryckesseder.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/dryckesseder