konservering (av konservera, av latin conseʹrvo ’bevara’, ’vidmakthålla’), behandling av döda djur och växter på ett sådant sätt att de bevaras i ett så naturligt tillstånd som möjligt. Man kan skilja mellan makroskopiska och mikroskopiska konserveringsmetoder. För mikroskopiska konserveringsmetoder se fixering. Vid konservering av makroskopiska organismer kan man skilja på tre huvudmetoder: bevarande av objektet i torkat tillstånd, bevarande av objektet i vätska samt inneslutning av objektet i genomskinlig

(69 av 488 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Åke Franzén

Litteraturanvisning

G.E. Andersson, Preparering av djur ( 1973);
C.H. Lindroth, Handledning för insektsamlare ( 1973);
Y. Löwegren, ”Zoologisk museiteknik”, Djurens värld 1972.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, konservering. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/konservering-(biologi)