Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

kymotrypsin

kymotrypsiʹn [ky-] (nylat. chymotrypsiʹnum, av latin chyʹmus ’magsaft’, av grekiska chymoʹs ’vätska’, ’saft’, och trypsin), chymotrypsin, ett av de vanliga enzymerna i bukspott som deltar i nedbrytningen av födans proteiner.

Det katalyserar klyvningen av peptider som innehåller hydrofoba aminosyror, t.ex. tyrosin och tryptofan. Kymotrypsin är kemiskt välstuderat och tillhör en grupp proteaser med aminosyran serin som en funktionellt viktig komponent. Enzymet bildas i bukspottkörteln i inaktivt förstadium (kymotrypsinogen) och aktiveras genom inverkan av enzymet trypsin när det kommer

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.