Utomeuropeisk kokkonst
Kina
Utanför Europa kan främst den kinesiska kokkonsten uppvisa en tradition som i fråga om ålder och teoretisk bakgrund kan mäta sig med – och i flera avseenden överträffa – den klassiska europeiska. Den är dokumenterad
(35 av 246 ord)Japan
Det japanska köket utmärks inte minst av den elegans varmed maten serveras och presenteras – teceremonin, chanoyu, är det
(19 av 131 ord)Indien
Den indiska matlagningens främsta kännetecken är – särskilt söderut – förkärleken för vegetabilier, såväl frukt som grönsaker, medan nötkött är
(20 av 136 ord)Sydöstasien
De sydöstasiatiska högkulturerna påverkades starkt av det kinesiska köket, men har fått sin särprägel inte minst av de inhemska kryddorna och råvarorna. Indonesiens
(23 av 162 ord)Arabisk matlagning
Arabisk matlagning karakteriseras bl.a. av att de nomadiserande stammarna har använt lättransportabla
(12 av 82 ord)Turkiskt kök
Det turkiska köket utformades genom det osmanska rikets expansion som en blandning av
(13 av 92 ord)Latinamerikansk kokkonst
Den latinamerikanska kokkonsten har från indiankulturerna ärvt majs som viktig basvara
(11 av 52 ord)Angloamerikanskt kök
Det angloamerikanska köket framstår som dels en blandning av influenser från Europas utvandrarländer, dels ett
(15 av 101 ord)