kött, enligt den svenska livsmedelslagstiftningen skelettmuskulatur från däggdjur eller fågel med naturligt förenad fett- och bindväv och från vilken större senor avlägsnats. Kött får inte ha högre fetthalt än 25 %.

Med kött avses vanligtvis muskler av nöt, gris, får, fågel och vilt. Kött är en ömtålig färskvara med begränsad

(50 av 345 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Köttmörning

Mängden bindväv och insprängt fett i en styckningsdetalj, muskelns funktion i djurkroppen, djurets ålder, köttets kylning och tillagning m.m. påverkar mörheten. Mörast är kött

(24 av 170 ord)

Medverkande

  • Arne Fredriksson
  • Josefine Lärn-Nilsson
  • Karin Ydén
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kött. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kött