mjölk, sekret som bildas i mjölkkörtlarna hos däggdjur och som täcker hela näringsbehovet hos en nyfödd. Mjölkens sammansättning är olika hos olika arter och anpassad för de energi- och näringsbehov som ungen har under nyföddhetsperioden. Behoven är beroende av

(39 av 273 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Mjölksammansättning hos olika djurarter

Mjölkens beståndsdelar är kvalitativt desamma från art till art, men koncentrationen av enskilda ämnen beror på den egna artens behov. De tre huvudkomponenterna är fett, protein och kolhydrat. En jämförelse av mjölkens sammansättning hos olika

(35 av 249 ord)

Mjölk som livsmedel

Mjölk som livsmedel utgörs av mjölk från nötkreatur och vattenbufflar. Mjölk från andra djurarter måste märkas med art, t.ex. get eller får.

I Sverige är konsumtionen av mjölk och speciellt av kulturmjölk (filmjölk

(33 av 231 ord)

Produktion

Efter mjölkningen samlas mjölken i en gårdstank där den kyls till 4 °C. Mjölken transporteras sedan i mjölkbil till ett mejeri, där den behandlas och förpackas. Behandlingen omfattar separering, standardisering, homogenisering, vitaminering och pastörisering.

Vid separationen skiljs skummjölk från grädde med hjälp av centrifugering i en separator. Vid standardiseringen blandar man

(51 av 351 ord)

Mjölk som foder

Mjölk och mjölkprodukter är värdefulla fodermedel främst på grund av proteinkvaliteten.

(11 av 47 ord)

Medverkande

  • Josefine Lärn-Nilsson
  • Leif Hambraeus
  • Låtta Skogh
  • Rangne Fondén
Källangivelse
Nationalencyklopedin, mjölk. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/mjölk