charkuteriteknik
charkuteriteknik (av franska charcuterie, av charcutier ’kötthandlare’, eg.: ’en som handlar
(11 av 53 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Oblandad charkuterivara
Beredningen av köttråvarorna sker i flera steg. Saltning eller rimning, som förr gjordes med koksalt och salpeter, i dag med nitritsalt, är en av de äldsta
(26 av 183 ord)Blandad charkuterivara
Korv har tillverkats ända sedan romartiden. Emulsionskorv, som falukorv, bereds i flera steg. Satsning innebär invägning av köttråvaror, vatten eller is, torra ingredienser (t.ex.
(24 av 170 ord)Medverkande
Litteraturanvisning
K.O. Arnstberg & A. Björklund,
Korvboken (
1983);
G. Bengtsson m.fl.,
Isterband/spickekorv och chorizo (
1983);
Från kött till chark. Charkfabriken (
1988);
Statens livsmedelsverks författningssamling 1986:13.
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
charkuteriteknik.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/charkuteriteknik