charkuteriteknik (av franska charcuterie, av charcutier ’kötthandlare’, eg.: ’en som handlar

(11 av 53 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Oblandad charkuterivara

Beredningen av köttråvarorna sker i flera steg. Saltning eller rimning, som förr gjordes med koksalt och salpeter, i dag med nitritsalt, är en av de äldsta

(26 av 183 ord)

Blandad charkuterivara

Korv har tillverkats ända sedan romartiden. Emulsionskorv, som falukorv, bereds i flera steg. Satsning innebär invägning av köttråvaror, vatten eller is, torra ingredienser (t.ex.

(24 av 170 ord)

Medverkande

  • Anita Laser Reuterswärd

Litteraturanvisning

K.O. Arnstberg & A. Björklund, Korvboken ( 1983);
G. Bengtsson m.fl., Isterband/spickekorv och chorizo ( 1983); Från kött till chark. Charkfabriken ( 1988); Statens livsmedelsverks författningssamling 1986:13.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, charkuteriteknik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/charkuteriteknik