korv
korv, vanligtvis avlång, slangformig, blandad charkuterivara med malet kött som huvudingrediens. Korvtraditionerna har utvecklats under många hundra år, och tillverkningen, som från början var manuell, sker i dag mestadels i industriell skala, i automatiserade
(34 av 242 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Historia
Korv omnämns redan i Odysséen och var en mycket uppskattad rätt hos antikens romare. Apicius romerska kokbok från början av vår tideräkning har många korvrecept,
(25 av 173 ord)Medverkande
Litteraturanvisning
K.-O. Arnstberg & A. Björklund,
Korvboken (
2:a upplagan 1991);
N.-A. Bringéus, ”’Är Hålle hemma?’: Om profylaktiska åtgärder vid kokning av blodkorv”,
Saga och sed 1972.
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
korv.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/korv