Vino Nobile di Montepulciano
Vino Nobile di Montepulciano, italienskt rödvin av hög kvalitet från
(10 av 63 ord)Vinerna
Det finns tre kvalitetsnivåer av vin från Montepulciano: Rosso, Vino Nobile och Riserva. Consorzio Vino Nobile di Montepulciano är en sammanslutning av producenter och har ansvar
(26 av 182 ord)Klimat och jordmån
Det är ett något svalare klimat och det regnar mer i Montepulciano än i närliggande Montalcino. Den rikligare nederbörden gör att det behövs väldränerade jordar för
(26 av 183 ord)Odling och druvor
Vingårdarna omfattar 1 300 hektar. Ytterligare 550 hektar får användas för Rosso. 1970 var det inte mer än 150 hektar som användes för Vino Nobile. Skördeuttaget får vara maximalt 8 ton per hektar, vilket motsvarar
(35 av 239 ord)Vinifiering
Lägsta alkoholhalten för Vino Nobile är 12,5 procent, lägsta totala syra 4,5 gram per liter och lägsta torrextrakt 23 gram per liter.
Precis som i det omgivande området Chianti är det stora variationer i hur producenterna vinifierar sina viner. En tydlig trend bland kvalitetsproducenter är att man använder druvornas naturliga jäst och inte tillsätter jäst.
Vino Nobile måste lagras
(59 av 416 ord)Historik
Utgrävningar har visat att det gjorts vin åtminstone från etruskernas tid i Montepulciano. Vinerna från Montepulciano nämns första gången år 790 när kyrkan gavs möjlighet att odla druvor vid slottet Policiano. Ett första officiellt regelverk för handel och export av vinet utformades 1350. Under mitten av medeltiden blev området omtalat för viner av hög kvalitet. Vinerna såldes under beteckningen 'Vino rosso scelto di Montepulciano',
(64 av 456 ord)