Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

crémant

crémant [kremɑ̃ʹ] (franska), tidigare benämning på ett svagt mousserande vin, sedan 1992 EU-beteckning för mousserande vin som uppfyller vissa kvalitetskrav, bland annat ska druvorna skördas för hand och jäsningen ske på flaska.

Endast mousserande vin från den franska regionen champagne får kallas champagne eftersom ordet är en skyddad ursprungsbeteckning. Crémant framställs med samma metod som champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Fram till slutet av 1980-talet, då man förbjöd uttrycket méthode champenoise, kunde även svagt mousserande champagner kallas crémant.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.