maceration, (senlat. maceraʹtio ’uppmjukning’, ’urlakning’, av latin maʹcero ’göra mör’, ’uppmjuka’, ’urlaka’)macerering, process vid tillverkning av vin för att laka ut (extrahera) färg- och smakämnen från druvskal,

(28 av 204 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Kallmaceration för röda viner

Kallmaceration sker genom att de krossade druvornas skal och kärnor får laka ut

(13 av 86 ord)

Kallmaceration för vita viner

Vid tillverkning av vita viner skiljs musten från skal före jäsning för att undvika färg

(15 av 105 ord)

Maceration under jäsning för röda viner

När druvornas must får jäsa med skal, stjälkar och kärnor sker en omfattande maceration. Hur stor andel skal och stjälkar som får vara med under jäsningen påverkar särskilt vinets strävhet. Ju varmare temperatur

(33 av 234 ord)

Maceration under jäsning för vita viner

En del vita viner jäser på ekfat. Det gäller särskilt viner av druvan Chardonnay

(14 av 95 ord)

Maceration efter jäsning

Förlängd maceration blir allt vanligare för röda viner eftersom det ger vinet en kraftfull och djup smak. Förlängd maceration innebär att druvornas skal

(23 av 162 ord)

Kolsyremaceration

För att göra mjuka bäriga rödviner som går att dricka unga används kolsyremaceration, vilken är särskilt vanlig i Beaujolais och flera andra områden i södra Frankrike.

Traditionellt läggs hela druvklasar i ett jäskärl, vanligen

(34 av 236 ord)

Exempel på maceration

Druvorna Nebbiolo och Pinot Noir är illustrerande exempel på maceration. Historiskt sett har Nebbiolo, som främst används för viner från Barolo och Barbaresco, haft en förlängd

(26 av 183 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, maceration. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/maceration-(vintillverkning)