maceration
maceration, (senlat. maceraʹtio ’uppmjukning’, ’urlakning’, av latin maʹcero ’göra mör’, ’uppmjuka’, ’urlaka’), macerering, process vid tillverkning av vin för att laka ut (extrahera) färg- och smakämnen från druvskal,
(28 av 204 ord)Kallmaceration för röda viner
Kallmaceration sker genom att de krossade druvornas skal och kärnor får laka ut
(13 av 86 ord)Kallmaceration för vita viner
Vid tillverkning av vita viner skiljs musten från skal före jäsning för att undvika färg
(15 av 105 ord)Maceration under jäsning för röda viner
När druvornas must får jäsa med skal, stjälkar och kärnor sker en omfattande maceration. Hur stor andel skal och stjälkar som får vara med under jäsningen påverkar särskilt vinets strävhet. Ju varmare temperatur
(33 av 234 ord)Maceration under jäsning för vita viner
En del vita viner jäser på ekfat. Det gäller särskilt viner av druvan Chardonnay
(14 av 95 ord)Maceration efter jäsning
Förlängd maceration blir allt vanligare för röda viner eftersom det ger vinet en kraftfull och djup smak. Förlängd maceration innebär att druvornas skal
(23 av 162 ord)Kolsyremaceration
För att göra mjuka bäriga rödviner som går att dricka unga används kolsyremaceration, vilken är särskilt vanlig i Beaujolais och flera andra områden i södra Frankrike.
Traditionellt läggs hela druvklasar i ett jäskärl, vanligen
(34 av 236 ord)Exempel på maceration
Druvorna Nebbiolo och Pinot Noir är illustrerande exempel på maceration. Historiskt sett har Nebbiolo, som främst används för viner från Barolo och Barbaresco, haft en förlängd
(26 av 183 ord)