Mjölk som livsmedel
Mjölk som livsmedel utgörs av mjölk från nötkreatur och vattenbufflar. Mjölk från andra djurarter måste märkas med art, t.ex. get eller får.
I Sverige är konsumtionen av mjölk och speciellt av kulturmjölk (filmjölk
(33 av 231 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Produktion
Efter mjölkningen samlas mjölken i en gårdstank där den kyls till 4 °C. Mjölken transporteras sedan i mjölkbil till ett mejeri, där den behandlas och förpackas. Behandlingen omfattar separering, standardisering, homogenisering, vitaminering och pastörisering.
Vid separationen skiljs skummjölk från grädde med hjälp av centrifugering i en separator. Vid standardiseringen blandar man
(51 av 351 ord)Medverkande
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
Mjölk som livsmedel.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/mjölk/mjölk-som-livsmedel