Brunello di Montalcino [brunɛʹl:odimontaltʃi:ʹno], italienskt rödvin av hög kvalitet från trakten

(11 av 59 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vinerna

Trots att Montalcino är ett relativt litet område är det stor variation mellan vinerna, vad gäller både kvalitet och karaktär. Det är stora skillnader i jordmån och klimat, vilket påverkar druvorna och därmed vinerna. En del producenter håller sig till traditionella metoder för att göra kraftfulla viner medan andra använder moderna metoder för att göra mjukare och mer lättillgängliga viner.

Många producenter är små med personlig stil på vinerna. En

(70 av 500 ord)

Klimat och jordmån

Montalcino har ett betydligt varmare och torrare klimat än vad omgivande området Chianti har. Montalcino är torrast i Toscana, vilket är en viktig orsak till att områdets viner vanligen har en pålitlig kvalitet.

(33 av 229 ord)

Druvor

Av områdets 24 000 hektar får 2 100 hektar användas för Brunello di Montalcino. Ytterligare

(15 av 90 ord)

Vinifiering

DOCG-vinerna måste ha en alkoholhalt på lägst 12,5 procent, minst 5 gram total syra per liter och ett torrextrakt på lägst 26 gram per liter.

Det är stor variation mellan de metoder för vinifiering som olika producenter använder. Därför är det också stor variation i

(45 av 320 ord)

Historik

Arkeologiska fynd visar att det har producerats vin i Montalcino i minst 2 000 år. Viner från Montalcino har kallats Brunello sedan 1500-talet.

1865 producerade vinmakaren Clemente Santi i Montalcino ett vin med hög kvalitet på enbart druvan Brunello. Santi betecknade vinet Brunello di Montalcino. Till en början trodde man

(50 av 349 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Brunello di Montalcino. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/brunello-di-montalcino