ost, färsk eller mognad mjölkprodukt som tillverkas genom att vassle avskiljs

(11 av 44 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Tillverkning

Vid osttillverkningen, ystningen, konserveras huvuddelen av mjölkens näringsämnen. Mjölkens fett och mjölkproteinet kasein anrikas, samtidigt som vatten och vattenlösliga ämnen avgår genom vasslen. Därtill sänks pH-värdet då kvarvarande laktos förjäses till mjölksyra.

Först förbehandlas mjölken, vanligen genom lågpastörisering. Vidare standardiseras den så att fetthalten anpassas efter mjölkens kaseinhalt, varigenom osten får avsedd fetthalt. Ystmjölken tempereras till 30 °C och mjölksyrabakterier tillsätts.

Vid tillverkning av syraost syras mjölken

(67 av 467 ord)

Historik

Ystning avbildades i Mesopotamien redan för 5 000 år sedan och i Egypten för cirka 4 000 år sedan, och såväl ko- som fårost omnämns i Gamla Testamentet och

(29 av 186 ord)

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn
  • Rangne Fondén

Litteraturanvisning

G. Ränk, Från mjölk till ost (1966);
H. Vilppula, ”Finsk ost”, Fataburen 1946.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, ost. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ost